Autobevrachting M. van der Tuuk

Logo VdTuuk

Het bedrijf is gestart in 1933 en was gevestigd aan het Kattendiep te Groningen (met bijkantoren te Amsterdam en Rotterdam).

Dagelijks reden gemiddeld 25 tot 30 vrachtwagens in opdracht van autobevrachting M. van der Tuuk in Nederland. 

Autobevrachting M. van der Tuuk was het eerste bevrachtingskantoor in Nederland.

Het bevrachtingskantoor had zelf geen vrachtwagens, maar bemiddelde in vrachtaanbod.

Bijvoorbeeld werd granen, strokarton, bouwmaterialen, aarden draineerbuizen ( voor het droogleggen van de Flevo polders ) en stenen van Groninger steenfabrieken vervoerd.

Vanaf 1936 werd voor Hooites Beukema karton vervoerd. Verder worden o.a. de volgende strokartonfabrieken genoemd: De Eendracht te Appingedam, Coop. Ceres te Oude Pekela, Union  Oude Pekela, Beukema&Co, te Hoogezand, Ons Belang Stadskanaal, en Reiderland te Winschoten. Het karton werd o.a. gebracht naar Cartonnagefabriek Van Dam te Helmond en  de firma  Carton Holland te Rotterdam.

Voor de oorlog en direct hierna waren deze fabrieken zelf opdrachtgevers om hun producten naar de kopers van strokarton te vervoeren. Later worden de kopers van karton de opdrachtgevers voor het transport o.a. Cartonnage fabriek Van Dam te Helmond (vooral tussen 1959 en 1966) en de firma Carton Holland te Rotterdam.

Enkele transportbedrijven die voor autobevrachting M. van der Tuuk reden waren o.a.: O. Boekhoudt te Groningen, Van Achteren te Oude Pekela, P. Blouw te Bellingwolde, P. Hein te Oosterhogebrug, Postma te Grijpskerk, M. Sterenberg Uithuizermeeden, Fa. Flikkema te Spijk, Boonstra te Haulerwijk en J. Meisner.

Vrachtwagens van Fa. Flikkema te Spijk

flikkema spijk

Een gedeelte van het rekenboek van 18 mei 1936 van autobevrachting M. van der Tuuk.

18051936

Vrachtwagen van Transportbedrijf Van Achteren te Oude Pekela

70-99-PB van Achteren

De tarieven van autobevrachting M. van der Tuuk rond 1950 zijn in guldens per ton, met een minimum van 10 ton van een laadadres naar een losadres, volgens onderstaande opgave:

Tarief vracht 1950

Een grote klant van autobevrachting M. van der Tuuk was Cartonnagefabriek N.V. Van Dam te Helmond  Dit bedrijf produceerde o.a. golfkartonnen dozen voor Philips. In 1960  werd door bemiddeling per jaar meer dan 150 vrachten naar Helmond gebracht. In 1966 was dit nog meer zeker 200 vrachten.

Het vrachttarief van Groningen naar Helmond was rond de jaren 1960 per ton 9 gulden. De kosten voor transport van 20 ton karton naar Helmond waren dus 180 gulden. Nu niet meer voor te stellen.

Het bedrijf is rond 1970 gestopt.